Twijfels bij moderne uitbreiding van gemeentehuis

Twijfels bij moderne uitbreiding van gemeentehuis

Twijfels bij moderne uitbreiding van gemeentehuis

Essen - De werkzaamheden aan het gemeentehuis gaan dit voorjaar van start. Niet iedereen is even blij met de plannen.

Dat er nood is aan een uitbreiding van het gemeentehuis, daarover waren alle partijen het eens op de laatste gemeenteraad. Over de invulling ervan niet. Toch werd het bestek goedgekeurd.

Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V): “Ik ben ervan overtuigd dat we de juiste beslissing hebben genomen. Hoe meer ik de plannen bekijk, ook al is de aanbouw in een volledig andere stijl, hoe meer ik er in geloof. Vooral het centraliseren van de diensten is goed. Zo komen ze meer met elkaar in contact en kunnen ze ook sneller werken, of ideeën uitwisselen. Denk maar aan jeugd en cultuur. Die zitten nu ver van elkaar en hebben veel met elkaar te maken. We verbouwen ook het bestaande gebouw. Zo zullen enkele ramen vervangen worden.”

Oppostiepartij NVA/PLE opteerde voor een grondiger onderzoek naar de bestaande locaties. Zo stelde Dirk Smout dat de zolder van het Gerard Meeusenmuseum gebruikt zou kunnen worden. “Het politiekantoor dat gaat verdwijnen zou ook dienst kunnen doen, net als het sportkaffee. Het zou in ieder geval goedkoper zijn.”

Collega Tom Bevers pleitte voor een aanpak, waarbij alle loketten in één ruimte worden geplaatst. “Naast burgerzaken zou daar dan een aanspreekpunt voor de bouwdienst, de milieudienst, de dienst openbare werken en de vrijetijdsdiensten kunnen komen. Als er een loketruimte is, dan kunnen de diensten zelf in het gemeentehuis worden verspreid, of in de aanpalende gebouwen worden ondergebracht. Die liggen allemaal op wandelafstand. Zo staat de burger centraal.”

De karakteristieke poort aan het Heuvelplein, die naar de parking leidt, dreigt te verdwijnen. Hier komt een blinde muur. Dit was voor velen een doorn in het oog.

Kris PEETERS

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio