Kostenplaatje brandweerfusie verdeelt twee Baarles

Hoewel de Baarles kibbelen over de financiën kan de brandweerfusie wel gewoon in januari starten.

jvandermosten

Met een jaar vertraging kan de brandweer van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau in januari wel gewoon starten als gefusioneerd korps. De spuitgasten rukken sinds midden oktober al samen uit vanuit de kazerne in Nassau. Maar Hertog struikelt nu over de kostenverdeling tussen de twee Baarles. De provincies moeten uitsluitsel brengen.

“Het opzet van de samenvoeging was niet alleen een efficiëntere werking, maar ook dat de brand weer niet meer zou gaan kosten”, zegt burgemeester Jan Van Leuven (CDK) van Baarle-Hertog. “Recent kregen we te horen dat er vanuit Nassau 100.000 euro aan kosten bijkomt. Dat betekent dat Hertog na de fusie 66 euro per inwoner per jaar zou betalen. Nu is dat maar 28 euro. Dat aanvaarden we niet.”

Het politieke gekibbel rond de financiële kwestie brengt volgens Van Leuven de voortgang van de fusievorming niet in gevaar. “Op 1 januari gaat de fusie van start, zonder financiële overeenkomst. De afspraak is nu dat er met hulp van de provincies Noord-Brabant en Antwerpen tegen 1 juni een financiële regeling komt. Dan is ook de politieke koorts in Nassau wat weg, want op 3 maart zijn daar gemeenteraadsverkiezingen.”

HO

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio