Leerlingen fietsen acht dagen door armste land ter wereld

Leerlingen fietsen acht dagen door armste land ter wereld

Leerlingen fietsen acht dagen door armste land ter wereld

Print
Herentals - Een fietsreis langs lepraposten van de Damiaanactie in Bangladesh liet een onuitwisbare indruk na op twee groepjes uit een Herentalse en Molse school.

Met vlaggen en spandoeken wachtten familie en vrienden dinsdagochtend in Zaventem twee groepjes van telkens twee leerkrachten en vijf leerlingen uit het Herentalse Sint-Jozefsinstituut en het Molse Sint-Lutgardisinstituut op. Het werd een aandoenlijk weerzien en tegelijk een ontnuchterende terugkeer in onze moderne wereld. De veertien hadden er net een indringende achtdaagse fietsreis door Bangladesh opzitten.

De jongeren en hun leerkrachten fietsten er tussen de missieposten en ziekenhuizen van de Damiaanactie om er kennis te maken met lepra- en tbc-patiënten. “We hadden een speciale voorbereiding gekregen, maar de realiteit was toch nog aangrijpender”, vertelt de Olense leerkracht Leen T’Syen van het Sint- Jozefsinstituut. “Bangladesh is het armste land ter wereld. Er is geen toerisme, er is niets geregeld.”

De Kempenaars fietsten er dagelijks zeventig tot tachtig kilometer in moeizame omstandigheden. “Je rijdt door mul zand of over wegen vol putten. Fysiek was het behoorlijk zwaar. Overal waar we kwamen, brachten we meteen een massa op de been. Je werd onmiddellijk van alle kanten door tientallen mannen, vrouwen en kinderen omcirkeld die je zwijgend aanstaarden. Ze hadden nog nooit blanken gezien, laat staan blanke vrouwen die met blote benen op een fiets reden. We voelden ons echt als wezens van een andere planeet.”

De Kempense fietsreizigers zetten voor hun reis heel wat inzamelacties op om hun trip te sponsoren. “Per persoon moesten we 700 euro aan sponsorgeld zoeken om de projecten van de Damiaanactie te ondersteunen”, zegt Leen T’Syen. “Maar door de inzet van een ongelooflijke ouderploeg hebben we vooraf in de Kempen veel meer ingezameld. Daardoor konden we heel wat cadeautjes afgeven aan de kinderen en melaatsen in Bangladesh. Maar bij dit gebaar en onze fietsactie blijft het niet. We hebben afgesproken dat we blijven geld inzamelen voor de Damiaanactie.”

Wie zelf de damiaanactie wil steunen of er meer info over wil, kan terecht op de website: www.damiaanactie.be

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio