Wiekevorst neemt afscheid van oorlogsheld

Wiekevorst neemt afscheid van oorlogsheld

Wiekevorst neemt afscheid van oorlogsheld

Heist-op-den-Berg - Ruim 200 mensen woonden dinsdag in Wiekevorst (Heistop- den-Berg) de uitvaartdienst van oorlogsheld Bonifacius ’Boni’ Wouters (87) bij. In WO II redde hij een veertigtal piloten.

Aan het eind van de uitvaartplechtigheid speelde Bert Van den Bergh de Last Post en vervolgens de Brabançonne. Een bewoner van Den Brand, waar personen met een lichamelijke of verstandelijke beperking opgevangen worden en dat Boni een warm hart toedroeg, salueerde naar de kist.

Burgemeester van Heist-op-den- Berg Luc Vleugels (CD&V) wist te vertellen dat Boni’s vader Leonardus in de loopgraven tijdens WO I het leven van de graaf van Oostmalle heeft gered. “De graaf was hem daar eeuwig dankbaar voor. Zo woonde Boni met zijn ouders een tijdlang op het kasteel en kreeg hij daar een stuk van zijn opvoeding, zijn liefde voor klassieke muziek, kunst, film en reizen mee.”

Op negentienjarige leeftijd was Boni al commandant van het Geheim Leger tijdens WO II voor de sector Herentals. Hij heeft een veertigtal piloten gered via de ’lifeline’ richting Engeland. Zijn hoofdkwartier richtte hij in een huis in Wiekevorst in.

“Op 17 mei 1944 viel de Gestapo bij Boni binnen omdat ze signalen van een zender opvingen. Een netwerk van 29 mensen werd opgerold en Boni werd gedeporteerd naar het concentratiekamp van Rawicz in Polen”, vertelt Vleugels. “Boni werd gered door de Russen en samen met hen trok hij naar Duitsland. Via allerlei omzwervingen belandde hij in een herstelhuis in Zwitserland. Half juni 1945 kwam hij terug thuis.”

Na de oorlog kreeg Boni verscheidene hoge onderscheidingen zoals de presidentiële medaille van Vrijheid in de USA. Later werd hij adjunct- commissaris in Herentals nadat hij Bestuurswetenschappen in avondonderwijs had gestudeerd.”

Boni was weldoener van vzw Den Brand en in 2007 zette hij zijn schouders onder Huize Boni Wouters in Herentals, zijn laatste levensproject. De mensen met een beperking van Den Brand vonden er een eigen plekje. Boni’s naam leeft zo voor altijd voort.

Pierre ANTHONISSEN

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio