"Dankzij Helga kon ik tenminste deftig douchen"

Dankzij Helga kon ik tenminste deftig douchen

"Dankzij Helga kon ik tenminste deftig douchen"

Print
Monique Verstappen (49) kan bij het sociaal steunpunt gezondheid (SSG) altijd terecht met haar zorgen over gezondheid en hygiëne. Daarom wil ze begeleidster Helga Beuckelaers (37) bedanken.

In 'Bedankt! Graag gedaan!' zetten we Antwerpenaren in de bloemetjes. De reeks kwam tot stand in samenwerking met de stad Antwerpen en het OCMW.

De voorbije drie jaar waren niet bepaald de meest rooskleurige voor Monique uit Wilrijk. “Ik scheidde van mijn man en ik mocht mijn kinderen een tijdje niet meer zien. Tegelijk moest ik op zoek naar een nieuwe woonst en werk”, zucht Monique. Bovendien kampt de vrouw met astma, knie- en rugproblemen.

“Na een lange zoektocht vond ik een veredelde studentenkamer, met gemeenschappelijk sanitair in de gang”, gaat Monique verder. “Het was er erg vuil en ik voelde me absoluut niet op mijn gemak.” Via haar huisdokter kwam Monique in contact met Helga van het sociaal steunpunt gezondheid.

Samen sterk

“In een eerste gesprek luisteren we vooral naar de mensen, zonder te veroordelen”, legt Helga uit. “Iedereen kan ongewild in een penibele situatie verzeilen en op zo’n moment heb je vooral nood aan een luisterend oor. Ons motto is: samen sterk. Samen met de klant en alle diensten van het OCMW willen we de noodbehoevende opnieuw vertrouwen geven en op weg helpen. Bij Monique gebeurde dat in de eerste plaats door een propere plaats om te douchen te bieden, maar we gaven ook gezondheidsadvies.”

Later gingen Monique en Helga op zoek naar een geschikte woonst en vast werk. Met wisselend succes. Monique kon enkele maanden aan de slag bij een grote elektroketen, maar door haar gezondheidsproblemen was dat niet langer houdbaar. De moeder van vier woont nu in een propere, sociale woning. “Al mijn problemen zijn nog niet opgelost, maar dankzij Helga weet ik tenminste dat ik er niet alleen voor sta”, zegt Monique.

Wist u dat...

> Er is een filiaal van het sociaal steunpunt gezonheid (SSG) op het Kiel en in Antwerpen-Noord.
> SSG beantwoordt alle vragen over ziektes, hygiëne en evenwichtige voeding, maar ook over materiële en psychische problemen.
> Je kan er ook terecht voor bijvoorbeeld kooklessen, maar ook voor maandelijkse bloeddruken gewichtscontroles. Er staat zelfs een diëtiste ter beschikking.
> In 2008 kreeg het SSG meer dan 8.000 vragen van 1.600 klanten.
> Het SSG maakt een afspraak met de juiste dienst van het OCMW.

Bart VAN DE VYVERE

.

Nu in het nieuws