Wintervuur blaast leegstaande pastorie nieuw leven in

Zwijndrecht - De pastorie van Burcht staat er sinds het vertrek van de pastoor van Burcht maar leeg en verlaten bij. Dankzij het stadsfestival Wintervuur krijgt het oude gebouw heel eventjes nieuw leven ingeblazen.

Wintervuur vindt deze week plaats op Linkeroever, maar wijkt voor de jeugdvoorstelling Berninna van Studio Orka uit naar Burcht. “Voor het verhaal zochten we naar een oud, verlaten huis en dat blijkt op Linkeroever moeilijk te vinden”, zegt Vincent Franken van Wintervuur.

“We zijn dan maar in de naburige gemeenten gaan kijken en zo botsten we op de pastorie. Dit charmevolle gebouw geeft perfect de intieme sfeer weer voor Berninna, waarin een oude Siberische operazangeres haar dagen slijt in een oud, doorleefd huis.”

De pastorie in de Dorpstraat 29 is eigendom van de gemeente Zwijndrecht en staat leeg sinds pastoor Kamiel Philips op 15 februari de Sint- Martinusparochie verliet om naar Dendermonde te verhuizen. Philips werd opgevolgd door de priester van Zwijndrecht, Walter van Remortel, die in de Zwijndrechtse pastorie blijft wonen.

“In het voorjaar zullen we beslissen wat er met de lege pastorie zal gebeuren”, vertelt burgemeester Willy Minnebo, die een vergaderruimte voor de verenigingen tot één van de mogelijkheden ziet. “Ook andere lege gebouwen die tot het gemeentelijk patrimonium behoren, zullen een nieuwe bestemming krijgen. In afwachting daarvan is het leuk dat het gebouw tijdelijk voor een theatervoorstelling kan dienen.”

DIMA

www.wintervuur.be
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio