Beschermd Reuzenhuis blijft te koop

Beschermd Reuzenhuis blijft te koop

Beschermd Reuzenhuis blijft te koop

Print
Borgerhout - De heemkundige kring en de buurt van het Krugerplein hebben geijverd voor de bescherming van het Reuzenhuis en beschermen is wat minister Geert Bourgeois nu doet.

Dat het Reuzenhuis niet zomaar een oud gebouw is, bewijst de verbondenheid die de Borgerhoutenaren voelen met het neoclassicistisch gebouw uit 1833. “Vroeger was het Reuzenhuis hier niet weg te denken, het was hét gemeentehuis van Borgerhout en Deurne. We leerden er zelfs over op school”, vertelt buurtbewoonster Elza Peeters (76).

Maar omdat het de laatste jaren geen invulling meer kreeg en het onderhoud te veel kostte, besloot de stad het gebouw een jaar geleden te koop te zetten. Dit tot groot ongenoegen van de Borgerhoutse heemkundige kring, de mensen van het Krugerplein en de Peperbus en en vzw Borgerhoudt van Mensen. “Wie weet hoe onoordeelkundig een nieuwe eigenaar dit pand zou aanpakken. Straks komt er een Matrassenreus in”, lachte Geert Janssens van de heemkring groen.

Om dat doemscenario uit de weg te ruimen, stelden ze een dossier op ter bescherming van het pand, en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Bourgeois stemde toe. “Het was onmiddellijk duidelijk dat het Reuzenhuis bescherming verdient”, aldus Chris Michel, woordvoerder van Bourgeois. “Zowel de historische, stedenbouwkundige als socio-culturele waarde van het gebouw is enorm.”

Een bescherming houdt in dat renovaties gesubsidieerd worden en dat elke aanpassing van het gebouw goedgekeurd moet worden door monumentenzorg. Geen Matrassenreus dus. “Of deze bescherming iets gaat veranderen aan de plannen van de stad om het te verkopen, daar is nog niet over gesproken”, reageert districtscoördinator Stefan Nieuwinckel. “Het is goed nieuws dat het gebouw in ere blijft, maar het zal moeilijk worden om een geschikte koper te vinden”, aldus Nieuwinckel.

“We blijven er in ieder geval voor vechten dat de stad het gebouw van de markt haalt en een eigen socio-culturele invulling geeft: een onderdak voor het Borgerhoutse verleden en een ontmoetingsplek voor divers Borgerhout”, aldus Geert Janssens.

GED

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio