Twee nieuwe opvangcentra voor daklozen volgend jaar

Print
Deurne - De stad breidt de opvang van daklozen in 2010 fors uit. “We laten onze mensen niet in de kou staan”, zegt OCMW-ondervoorzitter Marco Laenens.

“Ons winternoodplan heeft gewerkt”, zegt Marco Laenens (Open Vld). “Geen enkele dakloze heeft buiten moeten slapen. Van de 56 bedden in het nachtasiel De Biekorf waren er vorige week 48 bezet. Ook de noodshelter met twaalf bedden van het OCMW was vol, maar we hebben geen beroep moeten doen op 0 bijkomende opvang door het leger. En we zijn overweldigd door de solidariteit van de Antwerpenaars die bij de vrieskou aanboden om daklozen te helpen.”

Volgende winter komt er naast De Biekorf nog een tweede nachtasiel voor daklozen. “Daarvoor is in het Stedenfonds al 511.000 euro gereserveerd”, zegt Laenens. “Er komt ook een derde dagcentrum, naast De Vaart en De Steenhouwer. Daarvoor zoeken we een geschikte locatie in Deurne-Noord. Het OCMW trekt er 276.000 euro voor uit.”

Omdat er geen cijfers over daklozen zijn, bestelt het OCMW een universitaire studie. “Met een beter inzicht kunnen we ook beter inspelen op de behoeften. We laten onze daklozen niet in de kou staan, maar we willen meer doen dan ze een bed en eten geven. Met de juiste begeleiding slagen we erin om veel van die mensen opnieuw in te schakelen in de samenleving”, aldus Laenens.

Lex MOOLENAAR

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio