Iraanse politie overrijdt vrouw bij protesten (video)

Print
Dat de ordediensten de afgelopen dagen erg driest tekeer gingen bij de protesten in Iran blijkt nu ook uit amateurbeelden. Op een video die CNN vrijgaf is te zien hoe een wagen van de Iraanse politie over een vrouw rijdt die gewond op straat ligt.

Drie dagen geleden werd de grote demonstratie tegen het Iraanse regime hardhandig neergeslagen door de ordediensten. Dat bewijs levert onderstaande video waarop te zien is hoe een groenwitte pick-up op betogers inrijdt. In alle verwarring werd een gewonde demonstrante vervolgens overreden.

"Doodstraf voor oppositieleiders"

Bij de protesten van zondag zijn volgens de Iraanse politie 500 "ordeverstoorders" gearresteerd in Teheran. Daarvan zitten er nog 300 in de cel. Volgens officiële bronnen zijn er zeven mensen om het leven gekomen bij de protesten, maar dat aantal zou wel eens hoger kunnen liggen.

De opposanten van de regering laten zich echter niet intimideren. Voor woensdag wordt er opnieuw massaal straatprotest verwacht.

Regering roept eigen aanhang op

Geestelijke leider Ayatollah Khamenei dreigde er nog maar pas mee dat de oppositieleiders de doodstraf riskeren. Een aantal onder werd al opgepakt, waaronder oud-minister van buitenlandse zaken Ebrahim Yazdi, de belangrijkste adviseur van oppositieleider Mir Hossein Mousavi, Ali Riza Beheshti, en mensenrechtenactivist Emad Baghi

Het is de regering in Iran echt menens, want de conservatieve machthebbers hebben hun eigen aanhang opgeroepen om eveneens massaal op straat te komen. Zo wil de regering van Ahmadinejad een tegengewicht bieden voor de hervormingsgezinde oppositie, van wie de aanhang zich al sinds de verkiezingen van juni laat gelden.

Bekijk de beelden via YouTube:

.

Nu in het nieuws