Graffitikunstwerk zet opgravingen in de verf

Graffitikunstwerk zet opgravingen in de verf

Graffitikunstwerk zet opgravingen in de verf

Print
Mechelen - Een graffitikunstwerk op het Sint-Romboutskerkhof wekt al een tijdje de nieuwsgierigheid van de voorbijgangers op. Het kunstwerk zet de opgravingen die er aan de gang zijn extra in de kijker.

De kunstenaars hebben in het weekend de laatste hand gelegd aan hun werk dat zowat de hele hoek van het Sint-Romboutskerkhof bestrijkt. Door het recente vriesweer moesten de kunstenaars, die al van 10 december aan het werk zijn, hun werkzaamheden even onderbreken. “Het is onmogelijk om spuitbussen te gebruiken wanneer de temperaturen onder het vriespunt zakken”, zegt grafisch ontwerper Gijs Vanhee (28) die de tekening samen met een medekunstenaar van sGisMaticsIllustrations creëerde.

Het kunstwerk kwam er op vraag van het stadsbestuur en de Mechelse dienst archeologie die met een originele blikvanger de nodige aandacht voor de opgravingen willen opwekken. “De stad wilde graag iets doen rond de opgravingen zodat dit niet de zoveelste saaie werf zou zijn. Daarom hebben wij iets ontworpen dat niet te serieus is en perfect aansluit bij wat er achter de panelen gebeurt."

"De graffititekening vertelt het verhaal van iemand die de grond wordt ingezogen en toont wat hij op zijn reis onder het aardoppervlak allemaal aantreft. Zo is er onder meer een hoorn des overvloeds waaruit enkel afval en vuiligheid stroomt. Natuurlijk zijn er ook skeletten. Om de site niet helemaal af te sluiten, is er langs de rechterkant een open ruimte gelaten in het paneel waardoor de voorbijgangers een blik kunnen werpen op de opgravingen die er aan de gang zijn."

"Veel meer uitleg kan ik er eigenlijk niet bij geven. De mensen moeten het vooral met hun eigen ogen aanschouwen, het werk spreekt voor zich. De reacties, zowel van de archeologen als van de voorbijgangers, zijn zeer positief. Het is interessant om iets gelijksoortigs te doen op andere stadswerven.”

Jonas MARIS

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio