Schouppe: "Veiligheidsdiensten Zaventem hebben niet gefaald"

Schouppe: Veiligheidsdiensten Zaventem hebben niet gefaald

Schouppe: "Veiligheidsdiensten Zaventem hebben niet gefaald"

Print
De veiligheidsdiensten op de luchthaven van Zaventem valt niets te verwijten. Dat zei staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) in 'De Ochtend' van Radio 1, naar aanleiding van het incident op Zaventem waarbij een zwakzinnige asielzoeker tot tweemaal toe op het tarmac geraakte.

Een jongeman uit het Afrikaanse Guinee geraakte maandagochtend en maandagmiddag tot tweemaal toe op het tarmac van de luchthaven van Zaventem, simpelweg door over de omheining te klimmen.

Bij zijn tweede poging raakte de asielzoeker zelfs tot bij een vliegtuig van Jetair. Hij werd opgepakt in het toestel. Hij beweerde dat hij enkel op zoek was naar een warme slaapplaats.

Veiligheid nooit absoluut

Volgens de luchthavenleiding was er nooit gevaar en dat bevestigt ook staatssecretaris Schouppe. De jongeman werd immers twee keer snel opgepakt en dat is het bewijs dat de veiligheidsdiensten goed functioneren. Bovendien wordt elk vliegtuig bij incidenten als deze grondig onderzocht voor het de lucht in mag.

Op de veiligheidscontroles valt volgens Schouppe weinig aan te merken. "De omheining rond de luchthaven is een kleine 30 kilometer lang. Die wordt niet gecontroleerd alsof het een gevangenis is, maar er wordt wel degelijk streng gecontroleerd."

Toch geeft hij toe dat de veiligheid op een luchthaven nooit absoluut kan zijn, zelfs niet na de verscherpte veiligheidsmaatregelen die ingevoerd werden na recente internationale incidenten.

Lees ook: Man dringt vliegtuig op Zaventem binnen

Bekijk de reportage van vtm:

.

Nu in het nieuws