1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vier Kempenaars op Amerikaanse terreurvlucht

De Geelse deejay Tom Smeyers (27) zat samen met drie vrienden slechts enkele rijen achter de terrorist die op Kerstdag een Amerikaans vliegtuig met 278 passagiers dreigde op te blazen. De Kempenaars zagen alles voor hun neus gebeuren.

jvandermosten

Tom en zijn maten waren onderweg voor een weekje New York, met een tussenlanding in Detroit. “Op kerstavond heeft hij naar ons gebeld”, vertellen vader Jules Smeyers en zijn vrouw. “Ze hadden hun aansluitende vlucht naar New York gemist en ze konden pas een dag later doorvliegen omdat er wat tumult geweest was aan boord. Iemand die een paar stoelen voor hen zat, had een kussen of zo in brand gestoken, hij had vlammen gezien, en een andere passagier en een hostess hadden die oproerkraaier kunnen overmeesteren."

"De FBI was er aan te pas gekomen, en die brandstichter was aangehouden, maar voor de rest liet Tom uitschijnen dat het een gewoon ‘incidentje’ was. Ik denk dat hij het voor ons heeft willen verbloemen, om ons niet ongerust te maken”, vertelt de moeder van Tom. “Pas de volgende ochtend toen ik wakker werd en het radionieuws hoorde, besefte ik dat hij aan een terreuraanslag ontsnapt was.”

Na zijn aankomst in New York belde Tom een tweede keer naar huis. “Hij klonk nog altijd heel cool. Op 4 januari keert hij met zijn vrienden terug. Ik heb een schrik gepakt”, zegt zijn moeder. “Hij moet nog twee vluchten nemen om weer thuis te geraken. De veiligheidsmaatregelen zijn wel verscherpt, maar ik zal pas gerust zijn als hij weer thuis is.”

KM

Vastgoed

Jobs in de regio