Herentals heeft eigen Zenne-schandaal(tje)

Herentals heeft eigen Zenne-schandaal(tje)

Herentals heeft eigen Zenne-schandaal(tje)

Print
Herentals - Tussen de Kapellenblok en het Moerven, vlabij Snepkensvijver, toont de Herentalse natuur zich aan zijn mooiste zijde, zeker in het huidige winterlandschap. Maar wandelaars van over half Vlaanderen moeten er in het natuurgebied van de Netevallei dan wel de penetrante stank bij nemen van het rioolwater van de Schoutenlaan.

Dat wordt nu al meer dan een jaar regelmatig rechtstreeks geloosd in een biologisch erg waardevolle beek naast de weg naar het Moerven.

De beek, die tot voor kort zuiver kwelwater bevatte, en naast salamanders, ook zeldzame waterplanten herbergde, is nu biologisch dood. Het zwarte rioolwater en de bijbehorende smurrie, nog warm vanuit de keukens en badkamers van de Schoutenlaan, lopen rechtstreeks in de Kleine Nete, nota bene de zuiverste rivier van Vlaanderen.

"Het probleem is dat de riolering die aan de Schoutenlaan ligt, niet aangesloten is op de rest van het rioleringsnet, omdat de riool naast de Lichtaartseweg zo ver niet reikt", zegt schepen van Leefmilieu Mien Van Olmen (CD&V). "Om wettelijk in orde te zijn zouden de bewoners eigenlijk septische putten moeten installeren of een eigen IBA-zuiveringsstation."

HHM
(Archieffoto: Kleine Nete in Herentals)

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio