Open Vld is tegen
overgangswet B-H-V

Open Vld is tegen overgangswet B-H-V

Open Vld is tegen overgangswet B-H-V

Print
Open Vld wil niet weten van een overgangswet voor mocht er in de lente van 2010 géén oplossing zijn voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat zegt Patrick Dewael.

Voormalig premier Jean-Luc Dehaene werkt achter de schermen aan een oplossing voor het B-H-V-dossier. De regering Leterme moet die oplossing vervolgens politiek vertalen in de nodige wetten.

Zonder oplossing voor B-H-V is het moeilijk om nog wettige verkiezingen te organiseren. Daarom wordt bij een eventueel mislukken van het duo Dehaene-Leterme gedacht aan een overgangsoplossing: het blijft de bedoeling om B-H-V te splitsen, maar voor de Kamerverkiezingen van juni 2011 grijpt men terug naar de oude, kleinere arrondissementele kieskringen.

Kamervoorzitter Patrick Dewael wil daar onder geen enkel beding van weten. “Anders belast men óók de volgende regering met het probleem en zal ook die regering niet kunnen functioneren. Het probleem moet nú van de baan.”

Het moet duidelijk zijn dat Dewael hiermee de CD&V met de rug tegen de muur plaatst. Hun vluchtweg, waar steeds harder over wordt gespeculeerd, is hiermee afgesneden. Dehaene en Leterme moeten een oplossing vinden. Anders valt de regering.

ED

MEEST RECENT