OCMW investeert zwaar in nieuwe rusthuizen

OCMW investeert zwaar in nieuwe rusthuizen

OCMW investeert zwaar in nieuwe rusthuizen

Print
Sint-Niklaas - De bouw van twee nieuwe OCMW-woonzorgcentra in Sint-Niklaas en Belsele gaat op 4 januari van start. De twee rusthuizen, goed voor in totaal 225 woongelegenheden, kosten samen 36 miljoen euro.

Het OCMW van Sint-Niklaas heeft grote bouwplannen in 2010. Vooral de twee nieuwe woonzorgcentra vormen de blikvangers. Op 4 januari starten de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe rusthuis op de hoek van de Lodewijk De Meesterstraat en de Lamstraat in Sint-Niklaas. Ook in de Kerkstraat in Belsele start die dag de eerste fase van de nieuwbouw ter vervanging van rusthuis Herfstrust. Beide grootschalige projecten kosten zo’n 36 miljoen euro.

Het nieuwe woonzorgcentrum aan de Lodewijk De Meesterstraat zal 128 bewoners huisvesten. De nieuwbouw komt op de huidige parking van het AZ Nikolaas, en vervangt het verouderde rusthuis Albert-Elisabeth en de appartementen van Ter Wilgen, dat tegen 2017 helemaal verdwijnt. De nieuwbouw wordt een mastodont, met vijf bovengrondse verdiepingen en een ondergrondse parkeergarage met twee verdiepingen en 138 plaatsen.

Het 20 miljoen euro dure gebouw wordt ingericht rond een grote binnenplaats. Tijdens de werkzaamheden, die duren tot het voorjaar van 2012, zal er niet meer kunnen worden geparkeerd op de huidige bezoekersparking van het AZ Nikolaas. Het OCMW zal in de Azalealaan tegen eind december een nieuwe bezoekersparking inrichten.

Het nieuwe woonzorgcentrum in Belsele vervangt het huidige rusthuis Herfstrust en het rusthuis van Sinaai, en wordt daarom twee keer zo groot, met in totaal 96 woongelegenheden. Het zal in twee fasen worden gebouwd rond Herfstrust. Midden 2011 zal een groep bewoners kunnen verhuizen naar de nieuwe vleugel, waarna er wordt gestart met de tweede fase, die in de zomer van 2013 klaar moet zijn.

Met de twee nieuwe rusthuizen is de bouwhonger van het OCMW nog niet gestild. In 2012 volgt de geplande invulling van de Gerda-site in de Baenslandwijk met een nieuw administratief centrum. Verder zal er al in 2010 een nieuwbouw worden opgetrokken achter Den Azalee in de Heistraat, waar een nieuw opslagmagazijn komt en een gloednieuw opleidingscentrum. In Nieuwkerken komt er een nieuw rusthuis in 2011.

Tot slot start in het voorjaar van 2010 ook nog de bouw van zestig serviceflats en een centrale keuken aan de Azalealaan tegenover sporthal De Witte Molen.

Joris VERGAUWEN

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio