1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Antwerpse fietspaden blijven gevaarlijk glad

De stad Antwerpen kan zijn ambitie om fietspaden snel sneeuw- en ijsvrij te maken niet waarmaken. De oorzaak is het defect aan drie van de vijf speciale strooi- en veegwagens voor fietspaden.

jvandermosten

Antwerps schepen Guy Lauwers (sp.a) geeft toe dat de toestand op de fietspaden een stuk beter kan. “We zijn begonnen met vijf wagens om fietspaden vrij te maken van sneeuw en ijs, maar drie zijn ondertussen al defect”, zegt Lauwers. “Twee zouden deze week weer de baan op kunnen." Lauwers wil via de website van de stad Antwerpen tonen welke fietspaden ijs- en sneeuwvrij zijn.

"Geen plan"

”We hebben de indruk dat na de sneeuwval van afgelopen weekend de fietspaden niet meer worden geruimd. Ik mis een plan van aanpak. Er wordt aan paniekvoetbal gedaan. De stad Antwerpen weet niet welke fietspaden druk worden gebruikt. Het fietspad aan de Singel wordt aangepakt, maar niet het ringfietspad. Bovendien weet de fietser niet welke fietspaden berijdbaar zijn en welke niet.”

Volgens de Fietsersbond heeft preventief strooien weinig zin. Zout werkt alleen op wegen die druk worden bereden door wagens. “De sneeuw moet vooral worden weggeveegd op fietspaden”, zegt Vander Elst. “Door zand te strooien wordt het smeltwater opgevangen. Daarna moet er weer worden geveegd.”

Perrons

De sneeuw op de tram- en busperrons zal er nog enkele dagen blijven liggen. Het sneeuwvrij maken is op dit moment geen prioriteit voor De Lijn.

“Dat de bussen en de trams blijven rijden, is onze prioriteit”, zegt Nathalie Duerinck, woordvoerster De Lijn Antwerpen. “Dat betekent het sneeuw- en ijsvrij houden van wissels en leidingen. Als dat verzekerd is, beginnen we met het ijs- en sneeuwvrij maken van de perrons.”

SVW

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio