Activiste terug in Westelijke Sahara na vier weken hongerstaking

Print
Mensenrechtenactiviste Aminatou Haidar is na 32 dagen hongerstaking terug thuis bij haar kinderen in El Aaiún, in de Westelijke Sahara. Marokko had haar al die tijd de toegang tot het land ontzegd. Ze verbleef op de luchthaven van het Spaanse eiland Lanzarote. Gisteravond laat stuurde de Spaanse regering een vliegtuig dat haar naar El Aaiún bracht.

“Dit is een triomf voor het internationale recht, de mensenrechten, de internationale justitie en de zaak van de Sahrawi”, zei de fel verzwakte Haidar bij haar vertrek uit het ziekenhuis in Lanzarote, waar ze woensdag was opgenomen.

De 42-jarige Haidar, die voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara ijvert en wel eens de Gandhi van de Sahrawi wordt genoemd, kon gisteren iets voor 22.30 uur naar huis vertrekken. Aan boord vond het vliegtuig bevond zich ook een medische equipe.

Hongerstaking

Aminatou Haidar had ruim een maand alle voedsel geweigerd omdat de Marokkaanse regering haar niet naar huis had laten terugkeren bij haar terugkeer, via Lanzarote, uit de Verenigde Staten. Op de luchthaven van El Aaiún had Marokko haar paspoort ingetrokken en had het de activiste teruggestuurd naar Lanzarote. Op haar formulier had ze haar nationaliteit niet ingevuld en als woonplaats “Westelijke Sahara” en niet “Marokko” opgegeven.

Haidar ging in hongerstaking op de luchthaven van Lanzarote. Naarmate de protestactie vorderde, verstrakte ook het standpunt van de Marokkaanse regering.

Frankrijk en VS

Volgens het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd een akkoord bereikt met Marokko dankzij de "medewerking” van Frankrijk en de Verenigde Staten.

Dinsdag had het Spaanse parlement een tekst goedgekeurd waardoor ook de Spaanse koning Juan Carlos persoonlijk kon bemiddelen in de zaak. In de tekst was niet het voorstel van de linkse minderheidspartijen opgenomen om het bijzondere statuut dat Marokko bij de Europese Unie heeft, te schorsen. Donderdag schrapte het Europese Parlement, op verzoek van de socialistische fractieleider, het debat over de eis om Haidar naar huis te laten terugkeren.

Lees ook: Marokkaanse mensenrechtenactiviste in hongerstaking

RP (IPS)

Nu in het nieuws