Politie zet kindsoldaten in

Print
Een plan van de politie van Sierra Leone om jongeren in te zetten tegen gewapende overvallen heeft voor een verhit debat gezorgd. Sommige van de jongeren zouden kindsoldaten geweest zijn, die ooit verschrikkelijke misdaden tegen burgers pleegden.

De voormalige kindsoldaten zijn even wanhopig als de rest van het miljoen jongeren dat werkloos in de straten ronddoolt. "Sommige van de jongeren hebben een twijfelachtig verleden, maar worden toegelaten tot de vrijwilligers", zegt Margaret Sandi, een huisvrouw in Freetown die onlangs overvallen werd. "Ik vrees dat ze uiteindelijk de gemeenschap zullen terroriseren die ze oorspronkelijk moesten beschermen."

Het is niet de eerste keer dat de overheid jonge vrijwilligers zoekt om de veiligheid te versterken. Op het hoogtepunt van de burgeroorlog in de jaren negentig vormden de jongeren in het hele land "burgerdefensiediensten". Ze moesten de gewone politiediensten bijstaan om de rebellen in bedwang te houden, maar begonnen al snel mensen lastig te vallen en buurten te plunderen. In sommige gevallen liepen ze over naar de rebellen.

Hulp nodig

Maar politiechef Morie Lengor is ervan overtuigd dat er nood is aan de jongeren. "Ze kennen hun gemeenschap erg goed. Ze zouden niet kunnen optreden als politieagenten, maar als eenvoudige vrijwilligers die de politie helpen om criminelen te herkennen en op te pakken."

Volgens Lengor moeten de jongeren ouder zijn dan achttien en in de gemeenschap wonen, mogen ze niet over een strafblad beschikken en mogen ze geen drank- of drugsverslaving hebben. Strenge regels, zoals het verbod op wapendracht, zouden het de jongeren onmogelijk moeten maken om zich als politieagent te gedragen of mensen af te persen.

De jongeren krijgen geen maandelijks loon, maar beloningen en logistieke steun bij het uitoefenen van hun baan. Een eerste project start in de hoofdstad Freetown, waar 860 zones elk tien vrijwilligers krijgen. Dat zijn bijna evenveel vrijwilligers als er politieagenten zijn.

JG en RP (IPS)

Nu in het nieuws