Dwangsom van 300.000 euro per dag voor ongezuiverd afvalwater

Dwangsom van 300.000 euro per dag voor ongezuiverd afvalwater

Dwangsom van 300.000 euro per dag voor ongezuiverd afvalwater

Print
Het waterzuiveringsstation Brussel-Noord moet onmiddellijk en volledig heropgestart worden. De Brusselse kortgedingrechter legt beheerder Aquiris en het Brussels Gewest een dwangsom op van 300.000 euro per dag dat dit niet gebeurt. Dat meldt het Vlaams Gewest.

Al sinds 8 december stromen miljoenen liters afvalwater van de hoofdstad zomaar in de Zenne. De fauna en flora zijn er opnieuw zo goed als verdwenen. Gemeenten stroomafwaarts betalen ecologisch de rekening. Mechelen, Zemst, Vilvoorde en ook Antwerpen stapten net als Vlaanderen naar de rechter.

Het Brusselse waterzuiveringsstation werkt sinds donderdagavond opnieuw gedeeltelijk. Met pompen uit Nederland wordt opnieuw een gedeelte van het afvalwater gezuiverd. Pas over tien dagen zou dat lukken voor de hele installatie, luidt het bij Aquiris.

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft vrijdagnamiddag overlegd met zijn Brusselse collega Charles Picqué. De twee gewesten gaan een gezamenlijk meldpunt oprichten waar problemen met de waterkwaliteit gemeld kunnen worden.

Nu in het nieuws