Lezersvraag: hoeveel voorheffing op dividend van Nokia?

Lezersvraag: hoeveel voorheffing op dividend van Nokia?

Lezersvraag: hoeveel voorheffing op dividend van Nokia?

Print
Ik kocht via de beurs van Amsterdam aandelen van Nokia. Op het dividend werd door KBC Securities eerst de Nederlandse couponbelasting van 15% en daarna de Belgische van 25% afgehouden. Bij de overgang naar Deutsche Bank werd afgehouden: 28% voor Helsinki en daarna 25% voor België. Wie heeft nu gelijk?

Het lijkt bizar, maar zowel KBC als Deutsche Bank hebben gelijk. Een woordje uitleg. Op dividenden van Finse aandelen moet u eerst 28% Finse roerende voorheffing betalen. Op het saldo wordt dan bijkomend 25% Belgische roerende voorheffing afgehouden.

Er bestaat evenwel een dubbelbelastingverdrag tussen België en Finland. Dat laat toe om de voorheffing die u in Finland betaalt te beperken tot 15%. Het teveel moet u zelf terugvorderen of u kan aan de bank vragen dit te doen. Let wel: niet alle banken zijn zo genereus dat ook te doen, vaak doen ze het pas vanaf een minimumbedrag en rekenen ze ook hoge kosten aan.

Maar er bestaat een derde mogelijkheid. De bank kan bij de uitbetaling van de dividendcoupon onmiddellijk rekening houden met 15% Finse roerende voorheffing. Dit kan echter niet zomaar. Hiervoor is namelijk vereist dat de bank een akkoord heeft met de lokale belastingautoriteiten. KBC (Securities) heeft dat, Deutsche Bank niet.

Nog dit: de 15% die u betaalde, waren buitenlandse belastingen. In dit geval Finse en geen Nederlandse. Dat u de effecten in Nederland kocht, maakt niet uit.

Nu in het nieuws