Chinese pagodepoort siert binnenkort stationsomgeving

Print
Antwerpen - Op de hoek van de Van Wesenbekestraat met de Gemeentestraat verrijst in de lente van 2010 een Chinese pagodepoort. Zo wordt de toegang tot de Van Wesenbekestraat geaccentueerd.

De langverwachte pagodepoort komt er op vraag van de Chinese gemeenschap. De poort komt het levendig karakter van de stationsomgeving ten goede. Met de pagodepoort wordt immers een aantrekkelijke doorsteek gecreëerd van het Koningin Astridplein naar het De Coninckplein.

Proces

Het college gaf al in mei 2006 groen licht voor de bouw van een pagodepoort in de Van Wesenbekestraat. De uitbaters van twee aanpalende winkels vreesden dat het monument hen ernstige hinder zou berokkenen en spanden een proces aan tegen de stad.

Het hof van beroep oordeelde drie jaar geleden dat het stadsbestuur de poort niet mocht plaatsen zonder stedenbouwkundige vergunning.

Lees ook: Panos naar Raad van State

Bouwvergunning

Ondertussen heeft de Vlaamse overheid een bouwvergunning afgeleverd. Het stadsbestuur heeft ook een overeenkomst met het Chinees coördinatiecomité.

De plaatsing van de pagodepoort wordt een technisch hoogstandje, omdat men rekening moet houden met de premetrotunnel en de bovenleidingen van de tram. De kostprijs van de werkzaamheden worden geraamd op 220 000 euro, gedragen door de stad en de Chinese gemeenschap.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio