1/2

Sven Nys wint ingekorte Scheldecross

Belgisch kampioen Sven Nys was vrijdag de snelste tijdens de vijfde editie van de Scheldecross. De renner van Landbouwkrediet klopte Tom Meeusen en de Tsjech Zdenek Stybar.

De wedstrijd werd ingekort tot 45 minuten omdat voor aanvang van de race een handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog werd aangetroffen op het Sint-Annastrand op Linkeroever. De jaarlijkse Scheldecross, die daar normaal om 15 uur zou starten, werd ook een half uurtje uitgesteld.

Hond

Het was een hond die rond half drie een handgranaat bovenhaalde op het terrein. Meteen werd DOVO erbij gehaald. "De granaat lag niet in de directe omgeving van het crossparcours en dus ook niet bij de mensenmassa", weet politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens. In afwachting van de ontmijningsdienst DOVO werd de granaat door de brandweer ingedekt met zand

De Scheldecross werd uitgesteld om alle risico's uit te sluiten. Iedereen moest het Sint-Annastrand een tijdje verlaten, maar om 15.30 uur konden de renners uiteindelijk toch vertrekken.

Explosief begin

"Wij stonden door dat granaatincident een hele tijd stil", aldus Nys. "Daardoor had ik wat schrik van een explosief begin van de wedstrijd. Maar mijn conditie is goed en ik start de kerstperiode meteen met een overwinning. Dat is altijd leuk."

Uitslag:

1. Sven Nys in 44:15 2. Tom Meeusen op 0:13 3. Zdenek Stybar (Tsj) 0:15 4. Radomir Simunek (Tsj) 0:24 5. Gerben de Knegt (Ned) 0:30

Daphny Van den Brand won de Scheldecross bij de vrouwen. Sanne Cant werd tweede, Sanne van Paassen derde.

Meer sportnieuws