General Motors begraaft Saab

General Motors begraaft Saab

General Motors begraaft Saab

Print
Het Zweedse automerk Saab is aan zijn laatste adem toe. De eigenaar - het Amerikaanse concern General Motors - vindt geen overnemer en gaat nu over tot een vereffening.

Vorige maand haakte de Zweedse bouwer van sportwagens Koenigsegg af als kandidaat-koper. Nu wil ook de enige andere kandidaat Spyker niet meer. Tijdens het onderzoek van de boekhouding stelden zich onoverkomelijke problemen.

General Motors trekt nu de stekker uit bij Saab. Topman Nick Reilly: "Het spijt ons dat we niet tot een overeenkomst konden komen. We zullen nu op een verantwoordelijke manier het bedrijf laten uitdoven. Dit is geen bankroet of geforceerde vereffening. Al onze verplichtingen zullen we nakomen."

General Motors was sinds januari op zoek naar een koper. Maar die komt er uiteindelijk niet. De technologie van het bedrijf werd intussen wel verkocht aan het Chinese Beijing Automotive Industry Holdings (BAIC).

General Motors wil zich concentreren op vier wereldmerken: Buick, Cadillac, Chevrolet en GMC, alsook op enkele regionale merken zoals Opel en Vauxhall in Europa.

JVG

Nu in het nieuws