Gemeente houdt financiën gezond

Print
Westerlo - De gemeente kon op de voorbije gemeenteraad alweer positieve cijfers voorleggen. De belastingen blijven daardoor ongewijzigd.

Op financieel vlak gaat het de gemeente nog steeds voor de wind. Schepen van Financiën Filip Verrezen (CD&V) kondigde aan dat het saldo tot 2013 positief zal zijn. Hij noemde dat het resultaat van een gezond financieel beleid. Daardoor verhogen de belastingen niet en blijft Westerlo onder het Vlaams gemiddelde.

Opnieuw heeft de gemeente investeringen in de steigers staan, zoals de rioleringsprojecten in Heultje waar enkele straten nog deze legislatuur nieuwe riolen krijgen. Het bestuur wil in Oevel en Heultje gronden en gebouwen verwerven voor het gemeentelijk basisonderwijs en wil werk maken van de vernieuwing van fietspaden.

Hoewel de pot voor dit jaar leeg is, zal de burger ook volgend jaar een beroep kunnen blijven doen op toelagen voor een thermische of fotovoltaïsche zonne-installatie.

De toelagen dalen wel van 500 en 750 euro naar 300 euro per adres en dat vindt de oppositie een verkeerd signaal. “Ondanks de lagere kostprijs blijft het voor de sociaal zwakkere moeilijk om te investeren in groene energie”, oordeelt Van den Bruel (Groen!).

De inwoners zullen in 2010 ook meer moeten betalen voor het transport en de sanering van afvalwater. De prijs stijgt van 0,43 naar 0,86 euro per kubieke meter, maar volgens Verrezen blijft Westerlo ook hier onder het Vlaamse gemiddelde.

JASP

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio