Sneeuw zorgt opnieuw voor zware verkeershinder

Sneeuw zorgt opnieuw voor zware verkeershinder

Sneeuw zorgt opnieuw voor zware verkeershinder

Print
In heel Vlaanderen zijn er nog steeds ernstige verkeersproblemen door de sneeuw. Zo stond er rond 9 uur 350 kilometer file op de snelwegen en hoofdwegen. Maar ook het openbaar vervoer heeft nog altijd te lijden onder het winterweer.

Vannacht kreeg automobilistenvereniging VAB 150 oproepen binnen voor ongevallen. Dat is 5 keer zoveel dan normaal. De grote hinder tijdens de ochtendspits kwam dus niet onverwacht.

De meeste problemen doen zich voor in en rond Brussel. Zo is de verbindingslus van de Binnenring naar de E40 in Leuven volledig afgesloten door extreme gladheid.

In Vlaams-Brabant zijn de problemen het grootst in de regio Leuven. Vooral op de op- en afritten, bruggen en op de secundaire wegen is het gevaarlijk rijden.

Maar ook in Antwerpen verloopt het verkeer moeizaam op de E313 tussen Hasselt en Antwerpen.

In Oost- en West-Vlaanderen is de hinder beperkt. Limburg blijft grotendeels gespaard van de verkeersellende door de sneeuw. Al blijven sommige kleinere wegen ook daar gevaarlijk glad.

Openbaar vervoer

Ook bij het openbaar vervoer zijn de problemen nog niet van de baan. Bij de NMBS waren er grote vertragingen en moesten opnieuw enkele treinen worden afgeschaft. Ondertussen is de situatie wel verbeterd. Infrabel waarschuwt de reizigers wel dat ze moeten opletten bij het op- en afstappen van de trein.

De problemen bij De Lijn zijn groter. De bussen hebben vooral te lijden onder de hinder op secundaire wegen. Enkel in Limburg is dat niet het geval.

In Antwerpen hebben 4 op de 5 bussen te kampen met een halfuur vertraging. In Oost-Vlaanderen loopt de vertraging bij sommige belbussen op tot 45 minuten.

De meeste trams rijden wel volgens het boekje. Dat komt omdat De Lijn in Antwerpen, Gent en aan de kust sneeuwtrams heeft ingezet. Die zorgden er vannacht voor dat de bovenleidingen niet bervoren en dat de sporen sneeuwvrij bleven.

Op Brussels Airport wordt pas vanaf de middag beterschap verwacht. Enkele vluchten zijn geannuleerd omdat de vliegtuigen donderdag niet konden landen. Daarnaast lopen sommige vliegtuigen nog steeds vertragingen op omdat het ijs eerst moet worden verwijderd.

De Post

Mensen die in Brussel of Vlaams-Brabant wonen, zullen vandaag waarschijnlijk geen post krijgen. In 3 van de 5 sorteercentra is niet op volle kracht of helemaal niet gewerkt.

In West-Vlaanderen raakten verscheidene postwagens niet tijdig in de sorteercentra waardoor de postbedeling ook daar niet op volle capaciteit werkt.

De strooidiensten hebben vannacht de klok rond gewerkt om te voorkomen dat de gesmolten sneeuw 's nachts weer zou aanvriezen. Ze blijven zeker nog tot de middag rondrijden.

Nu in het nieuws