Het weer voor vrijdag 18 december

Het weer voor vrijdag 18 december

Vakantie

Het weer voor vrijdag 18 december

Print

Vanochtend liggen de minima tussen -6°C in de Kempen en -4°C elders in de provincie. Vanmiddag blijft het op de meeste plaatsen lichtjes vriezen. Bovendien komt er ook wat lichte sneeuw of motsneeuw opzetten vanuit het oosten. Er zou volgens de laatste prognoses toch tot 1 of lokaal 2cm sneeuw kunnen vallen, al blijft het erg moeilijk in te schatten. Er waait een koude wind uit noord tot noordoostelijke richting.

Zaterdag blijft het zeer koud winterweer. De minima liggen tussen -8 en -5°C. Het wordt een echte stevige ijsdag want ook 's middags blijft het flink vriezen met maxima tot -4 of hooguit -3°C. Het blijft wel op de meeste plaatsen droog, al is een sneeuwbuitje in de namiddag niet helemaal uitgesloten.

Zondag kan het gaan sneeuwen. De hoeveelheden zijn zoals steeds moeilijk in te schatten maar waarschijnlijk zal er iets tussen 2 en 5cm vallen, al zijn lokale uitschieters best mogelijk. In de westelijke provincies kan er opnieuw meer sneeuw naar beneden komen. De minima liggen rond -3°C en overdag komt het kwik in de buurt van het vriespunt uit. De sneeuw zal dus blijven liggen. Het zal zondag stevig waaien uit zuidwestelijke richting.

Maandag blijft het nog koud en meestal droog.

Wat daarna gebeurt is nog erg onzeker en daarom ook zeker zo interessant. Waarschijnlijk wordt het ietsje minder koud maar indien er zondag voldoende sneeuw valt zou er op Kerstdag best nog wel eens wat van kunnen overschieten. Ook wat er op dinsdag gebeurt is hierbij van tel. Er komt dan namelijk een neerslagzone vanuit het zuiden opzetten. Vraag 1 is of deze ons weet te bereiken en vraag 2 is dan onder welke vorm. Misschien blijft het wel koud genoeg om sneeuw te produceren. Indien het toch even voldoende zacht wordt voor regen dan slinken natuurlijk ook de kansen op een witte Kerst.

Ruben Weytjens

NIET TE MISSEN