Verlies BAM slaat gat in Vlaamse begroting

Verlies BAM slaat gat in Vlaamse begroting

Verlies BAM slaat gat in Vlaamse begroting

Print
Antwerpen - Door het laattijdig afwikkelen van rentewisselingen maakte de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) een verlies van 41,7 miljoen euro. Dat gaat voor een gat in de Vlaamse begroting voor 2009 zorgen.

Europa meent namelijk dat de BAM opgenomen moet worden in de Vlaamse rekeningen. De BAM is belast met de coördinatie van het Masterplan Antwerpen, waartoe ook de Oosterweelverbinding hoort. De beheersmaatschappij ging in 2005 vijf rentewisselingen aan voor in totaal 2,3 miljard euro, maar die moesten meermaals verlengd worden.

De crisis bracht de BAM echter in slechte papieren. Begin december besloot de BAM nog twee rentewisselingen bij KBC en Citibank af te sluiten. Er werd een verlies geleden van 50 miljoen euro, maar door de winst van de vorige rentewisselingen werd die wat verzacht.

"Tweede leugen"

De oppositie reageert verontwaardigd, met Sven Gatz (Open Vld) op kop. "Dit is de tweede maal op korte tijd dat de Vlaamse regering het parlement begrotingsdocumenten voorlegt die onvolledige en onjuiste informatie bevatten", zegt de liberale fractieleider in het Vlaams Parlement.

Sven Gatz verwijst daarbij naar de discussie die de voorbije weken was ontstaan rond het tekort van 70 miljoen euro op de onderwijsbegroting. "Deze kwalijke gewoonte bevestigt ook dat deze Vlaamse regering en minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) de begroting niet onder controle hebben."

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio