Kamer schaart zich achter algemeen rookverbod in 2014

Kamer schaart zich achter algemeen rookverbod in 2014

Kamer schaart zich achter algemeen rookverbod in 2014

Print
De Kamer heeft donderdagnacht het licht op groen gezet voor een algemeen rookverbod in de horeca vanaf 2012 en ten laatste tegen midden 2014. Vanaf begin volgend jaar is er wel al een rookverbod van kracht in eetcafés.

83 Kamerleden steunden het verbod. 27 anderen (Vlaams Belang, LDD en N-VA) stemden tegen. Er waren ook 23 onthoudingen (sp.a en Groen!).

Tegelijkertijd werd er ook een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor het verbod in juli 2014 automatisch van kracht wordt, ook al komt de regering niet met een kb op de proppen.

Callcenter

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx neemt intussen maatregelen omtrent het verbod dat over twee weken ingaat. Ze zal de horeca en de sportcentra laten informeren over wat er net verandert. Er zullen ook een website en een callcenter boven de doopvont gehouden worden.

De PS-politica beweert dat de controleurs van volksgezondheid de eerste drie maanden van het jaar vooral als 'informateur' optreden. "Zij zullen de boodschap meegeven dat dit maar een stap is in de richting van een totaal verbod. Tegen mei zal al een eerste evaluatie worden gemaakt van de naleving op het terrein."

In restaurants mag er nu al niet meer gerookt worden.

Nu in het nieuws