Nijlense jeugdherberg staat in de etalage

Nijlense jeugdherberg staat in de etalage

Nijlense jeugdherberg staat in de etalage

Nijlen - Het bekende gebouw aan de Wijngaardberg lokte de jongste jaren niet eens meer vierduizend bezoekers per jaar. Dat was veel te weinig voor Toerisme Vlaanderen, dat het verlies niet langer wenste aan te vullen.

Eind 2006 werd beslist dat de jeugdherberg gesloten moest worden. Het pand wordt nu te koop gesteld door Toerisme Vlaanderen. Bob Ponsaers van Groen! drong op de gemeenteraad aan om te onderzoeken of de gemeente de voormalige jeugdherberg niet kan aankopen. Jan Zander (Vlaams Belang) trad de groenen volmondig bij. “De gemeente zou van haar voorkooprecht gebruik moeten maken. Het gebouw is perfect voor onze verenigingen”, stelt hij.

Kurt Keirsmakers van sp.a begrijpt niet dat de gemeente zo’n pareltje laat verloren gaan. “De scholen en verenigingen klagen dat ze te weinig plaats hebben. Op deze manier kunnen we ook ons gemeentelijk erfgoed bewaren, want de jeugdherberg is erg waardevol”, vertelt Keirsmakers.

Geen budget

Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) zegt dat er simpelweg geen budget is voor de aankoop. “We moeten keuzes maken. Zo hebben we de laatste jaren al heel wat financiële inspanningen gedaan om het diamantverleden van onze gemeente te ontsluiten. Dat is echt iets typisch voor Nijlen en daarom geven we daar de voorkeur aan. Je kan niet alles doen”, stelt Verbeeck.

“Nu horen wij ook bedragen van 2,5 miljoen euro waaien voor de aankoop. Maar daar stopt het natuurlijk niet. Voor de renovatie zijn er nog vele miljoenen nodig. Dat geld hebben we niet. Wat er met het complex zal gebeuren is ook voor ons afwachten. Het belangrijkste is dat we in ons laatste ruimtelijk uitvoeringsplan hebben kunnen laten opnemen dat de grond nooit verkaveld kan worden. Dat was onze belangrijkste betrachting”, zegt Verbeeck.

BEPR

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio