Personeel rusthuizen klaagt over overdreven werkdruk

Aartselaar - De personeelsleden van rusthuizen Zonnewende en Zonnetij klagen over de stijgende werkdruk. Ze voeren actie.

RVT Zonnetij en Zonnewende huisvesten 240 residenten. Er zijn 220 arbeidsplaatsen. Die personeelsleden zijn niet langer tevreden over de werkdruk die hen wordt opgelegd.

“De rusthuizen zijn in handen van investeringmaatschappij Senior Living Group (SLG)”, zegt Dennis De Meyer, afgevaardigde van de BBTK. “Dit is een commerciële organisatie die uiteraard winst wil maken. Vorig jaar was dat, volgens de jaarrekening, ruim 35 miljoen euro.”

Personeelstekort

“De gemiddelde dagprijs in Vlaanderen bedraagt 44,42 euro. Hier betalen de bewoners 50 tot 52 euro. Ze verwachten dus ook een betere service. Maar het is bijna onmogelijk om die te bieden, want er is te weinig personeel”, zegt Dennis De Meyer.

“Tijdelijke contracten worden niet verlengd, voltijdse contracten niet meer gegeven. Mensen die deeltijds werken en een uitbreiding van hun contract vragen, krijgen het niet.”

Het gemeenschappelijk vakbondsfront steunt het personeel bij zijn acties. “We hebben drie eisen voorgelegd. Een betere invulling van de dienstroosters, meer personeel en vaste contracten in plaats van interims”, zegt De Meyer. “Als we onvoldoende reactie krijgen, volgen nieuwe acties.”

Slecht moment

Directeur Jan Tweepenninckx zegt alles te willen doen om de rust te laten terugkeren. “De vakbonden hebben een schot voor de boeg gelost en we zullen zien wat kan. Ondertussen hebben we een gesprek met het personeel en gaan we na waar de problemen zich voordoen. Het is ook een slecht moment omdat er meer zieken zijn dan gewoonlijk."

"Momenteel hebben we trouwens een vacature lopen voor de job van hoofdverpleger. Als echt blijkt dat de nood hoger is dan wij dachten, gaan we zien wat kan.”

JW

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio