Leterme belooft snelle oplossing van opvangprobleem daklozen

Premier Yves Leterme (CD&V) erkent dat er een structureel probleem is wat betreft de opvang van daklozen, maar hij verwacht dat er tegen het einde van het jaar een oplossing kan zijn waardoor iedereen in deze barre tijden een dak boven zijn hoofd kan hebben.

jrosquin

Als het van Leterme afhangt moet er snel een oplossing komen voor wat hij op Radio1 noemde "het menselijk onrecht". "Ik ben ook een mens, dit raakt mij heel erg. De beelden van kinderen op straat, het is onaanvaardbaar", zei een openhartige premier.

"We hebben nu een structurele capaciteit van 16.000 à 17.000 plaatsen. We zitten met een groep van zo'n 22.000 asielzoekers en die groep groeit nog aan. We moeten de capaciteit dus structureel uitbreiden, maar dat kost tijd en die tijd hebben we niet."

Hulp van burgers

De regering werkt volgens Leterme aan maatregelen en die zouden al binnen enkele dagen vruchten moeten afwerpen. Tegen eind van 2009 zou het opvangprobleem moeten opgelost zijn.

Leterme roept ook de burgers op om steun te bieden aan de minderbedeelden die dringend opvang nodig hebben. "Ik geef zelf het goede voorbeeld door in mijn streek, samen met de buurt, een tijdelijke opvang te creëren voor een tiental mensen."

MEER OVER Yves Leterme