Kansspelcommissie wil cyberdouane

De Kansspelcommissie wil dat er een Europese “cyberdouane” komt, één centraal punt om alle criminele internetsites te blokkeren. Volgende vrijdag onderhandelt men alvast in België over zo’n Belgische cyberdouane. Dat zegt Marc Callu van de Kansspelcommissie in een gesprek met deze site.

jrosquin

Volgende week wil staatssecretaris voor de fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V) ook de eerste rondzendbrieven over de toepassing van de nieuwe kansspelwet voorstellen aan het parlement. Door die nieuwe wet komen ook de aanbieders van weddenschappen, mediaspelen en (nu nog verboden) internetgoksites onder de kansspelwet. Zij moeten een vergunning hebben en die kunnen ze maar behouden als ze strikte voorwaarden naleven.

Callu zegt dat wellicht slechts zo’n twintig aanbieders van goksites zullen worden vergund. De aanbieders moeten immers ook gokspelen in de reële wereld aanbieden. Wie de regels overtreedt, zal zijn site geblokkeerd zien. De kansspelcommissie is daar volgens Callu voor bevoegd op grond van het Santa Casa da Misericordia-arrest van het Europees Hof van Luxemburg.

Europese cyberdouane

Maar toch pleit hij voor een Europese cyberdouane, een vaste dienst bij de douane om alle sites waarop misdrijven (zoals illegale kansspelen, racisme, negationisme, oplichting, namaak…) worden gepleegd, onmiddellijk te blokkeren. Zoals geweten kunnen nogal wat juridische problemen rijzen als de overtreders achter de site vanuit een ander land opereren. Volgende week heeft de kansspelcommissie al een overleg met een reeks Belgische diensten om alvast zo’n punt voor België te creëren.

Naar schatting 145.000 Belgen gokken momenteel - volkomen illegaal – op het internet. Ze spelen gemiddeld 60 keer per jaar en geven gemiddeld 683 euro uit. De omzet van de momenteel nog illegale kansspelen op het internet in België, bedraagt volgens een studie van de Nationale Loterij zo'n 273 miljoen.

Het exclusieve interview met Marc Callu vindt U op de expertensite van John de Wit

JDW

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER