Zo herken je een zoete wijn

Zo herken je een zoete wijn

Food

Zo herken je een zoete wijn

Print
Een zoete witte wijn is heerlijk als aperitiefje of als afsluiter bij het dessert. Maar hoe weet je in de winkel hoe zoet een wijn exact is?

Een zoete wijn kan je meestal al aan het etiket herkennen. Franse witte, zoete wijnen worden aangeduid door de sleutelwoorden moelleux, doux, vendage tardive, liquoreux of sélection de grains nobles. Moelleux staat gelijk aan licht zoet, doux staat voor zoete wijn. Vendage tardive is een bijna zoete wijn, met uitzondering van de vendage tardive sec, wat eerder duidt op een droge wijn. Een zeemzoete wijn vind je bij de liquoreux en sélection de grains nobles.

Een groot deel Duitse wijnen smaakt eerder zoet, tenzij er trocken bijstaat. Toch zijn er enkelingen die er uitspringen. De spätlese is meestal licht zoet, auslese middelmatig zoet, beerenauslese honingzoet, eiswein citruszoet en trockenbeerenauslese zeer zoet, deze wijn heeft meestal ook een erg laag alcoholpercentage.

NIET TE MISSEN