"Dit zou het begin van het einde kunnen zijn voor Vlaams Belang"

Erevoorzitter Frank Vanhecke heeft ontslag genomen uit het partijbestuur. Hij is boos over de “machtsgreep” van Filip Dewinter. Dewinter zelf reageert laconiek: “Ik betreur Franks beslissing. De lucht is nu gezuiverd, we kunnen verder.”

ghouben

Frank Vanhecke kondigde zijn ontslag uit het bestuur aan naar aanleiding van de partijraad van zaterdag. Daar stemde een meerderheid voor een bestuur zonder Marie-Rose Morel. Wel opmerkelijk: bijna een derde van de aanwezige leden stemde tegen.

Lees ook het standpunt van redacteur Lex Moolenaar: 'VB is meer dan ooit partij van Dewinter'

"Zware klap"

Valkeniers noemt het ontslag “een zware klap”. Maar Filip Dewinter reageert laconiek: “Ik betreur Franks beslissing, maar het is een accident de parcours. De lucht is nu gezuiverd, we kunnen verder.”

De onvrede bij een deel van het Vlaams Belang is echter groter dan ooit na de partijraad van zaterdag. De VB-leden hebben zwijgplicht, maar diverse anonieme bronnen hadden het zaterdag over “een speech van Gerolf Annemans waar geen touw aan vast te knopen was” en “een knieval van Valkeniers voor Dewinter”.

Meer onrust

Dezelfde bronnen verwachten nog meer onrust: “Er dreigt een leegloop na deze machtsgreep van Dewinter. Al wie kan lezen en schrijven, is zijn koffers aan het pakken. Dit zou wel eens het begin van het einde kunnen zijn voor het Vlaams Belang.”

MEER OVER Vlaams Belang

Nu in het nieuws