Eindelijk witte rook voor weekendverblijven

Print
Stekene - Meer dan tweehonderd eigenaars van weekendhuisjes in Stekene krijgen de toelating om permanent in hun weekendverblijf te wonen. De provincie heeft de plannen klaar voor de herbestemming ervan.

De problematiek rond de weekendverblijven in Stekene sleept al tientallen jaren aan. In de gemeente zijn er 750 weekendhuizen, al dan niet gebouwd met een vergunning. Om een einde te maken aan de onzekerheid waarin veel eigenaars verkeren en om de wildgroei aan weekendverblijven in te dijken, presenteerde het provinciebestuur samen met de gemeente Stekene haar toekomstvisie.

In de nieuwe plannen krijgen 229 eigenaars van weekendverblijven de toelating om er permanent te blijven wonen. Voor bijna 400 andere verblijven geldt een uitdoofscenario. De eigenaars kunnen er blijven wonen, maar aan hen wordt geen toekomstperspectief geboden. Na een eventuele afbraak van de woning, krijgen ze geen vergunning voor een nieuw weekendverblijf. Voor 120 weekendverblijven die zonder vergunning werden gebouwd, is er geen oplossing. De woningen blijven illegaal en de eigenaars kunnen worden vervolgd.

Het gebied Nieuwdorp, Hellestraat en Stropersstraat en het Kanaal van Stekene worden recreatief verblijf. Daar wordt permanente bewoning toegestaan. In de bosgordel Wullebos komt er geen mogelijkheid meer tot wonen. Voor de in hoofdzaak illegale weekendverblijven in dit gebied zal er in de toekomst ook geen plaats meer zijn. Ook in het Stropersbos horen weekendverblijven niet langer thuis. In het deelgebied Bekaf kunnen weekendverblijven met permanente bewoning in beperkte mate een plaats krijgen.

Burgemeester Stany De Rechter (Gemeentebelangen) is tevreden met de nieuwe plannen. “In Stekene is het dossier van de weekendverblijven bijzonder complex”, legt de burgervader uit. “Toch zullen er met de nieuwe visie van de provincie weinig woningen verdwijnen, maar komen er zeker geen buitenverblijven bij. Bovendien scheppen de nieuwe plannen rechtszekerheid voor veel bewoners van een weekendverblijf. De criteria zijn heel objectief opgesteld, en zullen bovendien geval per geval worden bekeken.”

BEFO

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio