Vruchtbaarheidsbehandeling wordt een stuk goedkoper

De hormonale behandeling voor vrouwen die via IVF proberen zwanger te worden, is zwaar voor de patiënte en bovendien erg duur. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben een veel lichter alternatief gevonden met even goede resultaten. Het nieuwe middel zou in ons land voor een jaarlijkse besparing van maar liefst 2,5 miljoen euro kunnen zorgen.

wverhaert

Als zwanger worden op de gewone manier niet lukt of andere behandelingen niet succesvol waren, dan kan in-vitrofertilisatie of IVF de oplossing zijn. De bevruchting gebeurt hierbij in een schaaltje in het laboratorium, waarin eicellen van de vrouw samengebracht worden met zaadcellen van de man. Enkele dagen later wordt een embryo in de baarmoeder teruggeplaatst. Als alles goed gaat, volgt een normale zwangerschap en de geboorte van een gezond kind.

Voor de IVF-behandeling krijgt de vrouw hormonen toegediend om de eierstokken te stimuleren. De natuurlijke menstruatiecyclus wordt tijdelijk vervangen door een medisch gecontroleerde cyclus. De bedoeling is meerdere eicellen tot ontwikkeling te brengen. Deze stimulatiefase is, zowel fysisch als psychisch, een zware periode. Ook de kostprijs van de hormonale kuur is hoog.

Besparing

Onderzoekers van de VUB hebben aangetoond dat gedurende de laatste dagen van deze ovariële stimulatie de hormonale behandeling vervangen kan worden door veel lichtere medicatie, namelijk laag gedoseerd hCG (humaan chorion gonadotropine). Het aantal bekomen eicellen en de zwangerschapskans blijven echter wel identiek.

Concreet betekent dit een minder invasieve stimulatiekuur voor de patiënt met hetzelfde resultaat. Bovendien doet deze nieuwe aanpak de totale kostprijs van een IVF-behandeling sterk dalen. Bij de patiënten uit de studie daalde de kostprijs van de stimulatiemedicatie met 22%, van 625 euro naar 488 euro.

Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel is dan ook van plan dit stimulatieprotocol in te implementeren als standaardbehandeling. Op jaarbasis kan deze aanpak een besparing opleveren van ongeveer 685.000 euro. Indien de nieuwe techniek in alle Belgische ziekenhuizen zou worden toegepast, kan dit nationaal naar schatting een besparing van zowat 2,5 miljoen euro per jaar opleveren.