Alcohol beschermt mannenhart

Mannen die elke dag alcolhol drinken verminderen de kans op hartziektes met meer dan een derde, zo blijkt uit een groot onderzoek.

ssimons

Het onderzoek werd in Spanje uitgevoerd op meer dan 15.000 mannen en 26.000 vrouwen tussen 29 en 69 jaar, die allen hun drinkgewoontes van het laatste decennium moesten opgeven.

Het soort alcohol dat geconsumeerd werd, leek niet veel verschil te maken. Voor wie weinig dronk, minder dan een shot vodka per dag bijvoorbeeld, was het risico op hartziekte 35% minder. Wie elke dag drie tot elf shot dronk, liep 50% minder kans op een hartziekte.

Alcohol helpt de hoeveelheid lipoproteïnen (ook gekend als "goede cholesterol") namelijk toenemen. Dit zorgt ervoor dat slechte cholesterol zich niet opbouwt in de aderen.

Vrouwen, die sowieso met minder hartproblemen kampen, kunnen volgens de onderzoekers niet op dezelfde voordelen rekenen. Dit kan te maken hebben met het feit dat vrouwen alcohol anders verwerken en dat vrouwelijke hormonen bij jongere vrouwen bescherming bieden tegen hartziektes.

Matig

Experts zijn kritisch en waarschuwen dat veel drinken het risico op andere ziektes doet toenemen. "Matig drinken kan het risico op een hartaanval doen verminderen, maar andere hartaandoeningen, zoals cardiomyopathie, worden gelinkt aan een hoog alcoholverbruik", klinkt het.

"Het hart is slecht één van de vele organen in het menselijk lichaam. Alcohol kan een beperkte bescherming bieden aan een orgaan, maar misbruik kan het hart en andere organen, zoals de lever, de pancreas en de hersenen, beschadigen. De boodschap is: matig drinken."

Nu in het nieuws