Vicepremiers op de koffie, Martens wil snel afronden

Oud-premier Wilfried Martens zet zondag zijn gesprekken voort om de premierwissel zo snel mogelijk te laten verlopen. De CD&V-er zou volgende week zijn nota al willen afleveren bij koning Albert. Het werk van Martens krijgt intussen veel kritiek. Oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang, en sp.a hebben het over een blamage voor Yves Leterme, die zo goed als zeker Herman Van Rompuy zal opvolgen als premier.

kscherpenberg

Zaterdag sprak Martens al met de voorzitters van de meerderheidspartijen. Vandaag komen de vicepremiers en kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) op de koffie om te praten over de communautaire problemen en het dossier-BHV.

Steven Vanackere (CD&V, foto) was als eerste aan de beurt. "De nieuwe regering met Yves Leterme als premier kan over enkele dagen al van start gaan", vertelde hij achteraf.

Emmer van vernedering

Ministers Laurette Onkelinx (PS) en Guy Vanhengel (Open Vld) zullen ook nog met Martens praten. Met Armand De Decker (MR) had de oud-premier naar verluidt een telefonisch contact. De senaatsvoorzitter is momenteel in Kinshasa.

Het werk van Martens krijgt intussen heel wat kritiek. "Wat moet Leterme dan nog doen", vroeg N-VA voorzitter Bart De Wever zich af in De Zevende Dag. De man vindt ook dat een communautair akkoord niet hoeft. "Als Leterme zoals Herman Van Rompuy enkel op de winkel moet letten, komen er beter verkiezingen", vertelde de N-VA-voorman.

Heeft de CD&V wel vertrouwen in Leterme als premier? Dat was de vraag van Caroline Gennez, voorzitter van sp.a, over de taak van Martens. Gerolf Annemans deelde die gelijkaardige vraag. "Wanneer gaat de emmer van vernedering voor CD&V overlopen?"

MEER OVER Herman Van Rompuy

Nu in het nieuws