Turtelboom wil fraude met valse adressen bestrijden

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) voert een hardere aanpak in voor fraude met valse adressen. De politica verstuurt eerst een omzendbrief naar alle steden en gemeenten om hen te waarschuwen voor het probleem.

kscherpenberg

Steeds meer mensen kiezen voor zo'n fictief domicilieadres. Op het internet raken ze er erg makkelijk aan. "Niet om te wonen, enkel om deurwaarders te vermijden of een hogere uitkering te verkrijgen", klinkt het in een advertentie online.

Wijkagenten

Een vals adres heb je al voor 150 euro per maand. Deze kan dienen om schuldeisers op afstand te houden, maar met zo'n postadres probeert men ook vaak een hogere uitkering te krijgen.

Turtelboom (Open Vld) liet in 2008 een onderzoek starten naar het fenomeen. Nu wil ze onder meer dat politierekruten en wijkagenten vanaf volgend jaar een speciale opleiding krijgen om dit soort sociale fraude tegen te gaan.

Ook wil ze de mensen met een fictief adres fiks straffen. "Die kónden tot nu toe zelfs niet gestraft worden, met alle gevolgen vandien", aldus Turtelboom.

Nederland

Bij onze noorderburen is er al langer een maatregel van kracht tegen de nepadressen. Open Vld-senator Paul Wille heeft een wetsvoorstel klaar. "Net als in Nederland moet het ook bij ons mogelijk zijn om bijvoorbeeld bij steuntrekkers het water- en elektriciteitsverbruik te controleren", aldus Wille.

"Waar er amper verbruik is, kan dan meteen een dossier worden geopend. Dan weet je dat de kans groot is dat de officiële bewoner niet woont op het adres waar hij zijn uitkering ontvangt."

Vorig jaar werden er in Nederland meer dan 110.000 steungerechtigde Nederlanders betrapt. "Het gaat hier niet om een marginaal fenomeen. De vrij grote hoeveelheid te huur aangeboden fictieve postbusadressen toont aan hoe hoog de nood is."

MEER OVER Annemie Turtelboom

Nu in het nieuws