Schauvliege investeert in Kalmthoutse heide

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) en Natuurpunt hebben samen een stuk van de Kalmthoutse heide gekocht.

jlenaerts

Het domein Stappersven is 360 hectare groot en er zijn heide, duinen en bos. Het was tot nu toe altijd in privéhanden, maar vanaf eind 2010 wordt het gebied opengesteld voor het publiek.

Exoten

Natuurpunt wil de weide in zijn oorspronkelijke staat herstellen. "De laatste 70 jaar is de heide met rust gelaten en is alles geleidelijk dichtgegroeid. Daardoor zijn de stuifduinen verdwenen en zijn er exoten gekomen en het is de bedoeling dat dit hersteld wordt", aldus Willy Ibens.

Zo staan er op het domein enkele Amerikaanse kerselaren die er niet thuis horen. De bomen zullen worden gerooid en de eerste ploeg van Natuurpunt is dit weekend aan de slag gegaan.

Natuurbeheer

De Vlaamse overheid investeert mee in het gebied. "Het is een onderdeel van het grootste natuurreservaat: 4.000 hectare grensoverschrijdend. Het is een van de oudste landschappen van Europa dat hier nog is bewaard en waar we aan natuurbeheer gaan doen", zei minister Schauvliege.MEER OVER Joke Schauvliege

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio