1 / 2

"Consensus over Yves Leterme als nieuwe premier"

Oud-premier Wilfried Martens, die vrijdagavond van koning Albert de opdracht kreeg om de premierwissel zo vlot mogelijk te doen laten verlopen, heeft zaterdagnamiddag gepraat met de voorzitters van de meerderheidspartijen.

jlenaerts

Eerst ontmoette Martens premier Herman Van Rompuy. Achteraf waren de vooorzitters van de federale meerderheidspartijen aan de beurt. Eerst sprak hij met CD&V-voorzitster Marianne Thyssen, nadien met Guy Verhofstadt (Open Vld) en Didier Reynders (MR). Elio Di Rupo (PS) en Joëlle Milquet (cdH) moesten als laatsten op de koffie komen.

De ontmoetingen vonden plaats in de Kamer. Martens gebruikte eerder die locatie al toen hij na het ontslag van toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) de verkennersopdracht kreeg.

Consensus

Thyssen vertelde na het onderhoud met Martens dat er binnen de meerderheid een consensus bestaat over de persoon van Yves Leterme als nieuwe premier. De voorzitter van CD&V meent dat er nu gewoon concrete afspraken gemaakt moeten worden om Van Rompuys opvolging vlot te laten verlopen.

Didier Reynders, de MR-voorzitter, drong bij zijn aankomst aan op continuïteit. Hij wil ook dat de premierwissel er snel komt. Guy Verhofstadt wilde geen verklaringen afleggen.

PS-voorzitter Elio Di Rupo deed dat wel. "Er is nood aan een regering die de problemen van de burger kan oplossen, maar er zijn ook institutionele problemen die dienen te worden opgelost", klonk het. Hij pleitte net als Joelle Milquet (CDH) voor een degelijke werkmethode voor het probleem van Brussel-Halle-Vilvoorde. Voor Reynders hoeft die er niet te komen.

Overgang

Wilfried Martens moet als bemiddelaar een procedure uitwerken voor de communautaire onderhandelingen. In een mededeling van het Paleis stond te lezen dat de ex-premier de opdracht kreeg "een vlugge en efficiënte overgang te begeleiden. Binnen deze opdracht valt in het bijzonder het omschrijven van een procedure voor de onderhandeling van institutionele problemen".

Herman Van Rompuy, die zijn functie als Europese president pas opneemt op 1 januari, liet eerder al weten dat zijn opvolger altijd op zijn discreet advies kan rekenen. Ook de gedoodverfde nieuwe premier Yves Leterme had het BHV-overleg kunnen voorbereiden.

Slop

De coalitiepartners van CD&V en de partij zelf vrezen echter dat de communautaire discussie onder Leterme weer in het slop raakt. Het is bovendien niet duidelijk hoe snel dit kan terwijl de dagen van Van Rompuy als premier geteld zijn. Als uitweg is daarom gekozen voor een bemiddelaar.

MEER OVER Herman Van Rompuy

Nu in het nieuws