Amsterdam wil wantoestanden prostitutie aanpakken met hulp van klanten

Amsterdam vraagt aan hoerenlopers om te helpen bij het signaleren van wantoestanden in de prostitutie. De gemeente gaat daarvoor een panel van prostitutieklanten oprichten. Zij moeten de Nederlandse hoofdstad informeren over vrouwen die gedwongen achter het raam staan of minderjarigen die seks hebben in ruil voor geld.

jlenaerts

Dat staat in het plan van burgemeester Job Cohen, dat deze week aan de gemeenteraad werd voorgesteld. Het doel is om de samenwerking tussen overheidsinstanties, welzijnsinstellingen en andere partijen die bij prostitutie betrokken zijn, te verbeteren.

Panel

Cohen vindt dat hoerenlopers momenteel nog een ongeorganiseerde groep zijn. Daarom is een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van de gemeente bezig een klantenpanel op te richten. Dat zou via het internet actief worden.

Als het project succesvol is, wil de gemeente ook panels van prostituees en bewoners van prostitutiegebieden, zoals bijvoorbeeld de Wallen, oprichten.

Wethouder Marijke Vos lanceerde vorig jaar de notitie "Prostituee V/M Amsterdam, Weerbaar en Zelfstandig". Daarin werden een reeks plannen om de positie van prostituees in de stad te versterken uitgewerkt. Een klantenpanel was echter geen onderdeel van de notitie.

Nu in het nieuws