Willem-Alexander verkoopt omstreden vakantievilla

De Nederlandse kroonprins Willem-Alexander gaat zijn omstreden vakantievilla in Mozambique verkopen. Dat maakte premier Peter-Jan Balkenende bekend.

jlenaerts

De kroonprins en zijn echtgenote Maxima kochten de villa in Machangulo om zo de economie van het land te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking. Willem-Alexander was naar eigen zeggen ook op zoek naar een buitenverblijf waar zijn privacy gegarandeerd was.

Het hele project kreeg echter heel wat kritiek en er was zelfs sprake van corruptie bij de bouw. De villa zou bovendien schadelijk zijn voor de lokale fauna en flora en er werd de prins gevraagd of het wel verantwoord was om een vakantiehuis te hebben in zo'n ver en arm land.

Afgelasting

Enkele politieke partijen en zelfs de Bond van Oranjeverenigingen vroegen de prins om het project stop te zetten. "Het is zeer ongelukkig om voor zo'n arm land als Mozambique te kiezen, zeker als je dat doet vanuit het oogpunt van privacy. Ik zou gehele afgelasting van het project zeer waarderen", zei Michiel Zonnevylle, voorzitter van de bond in De Volkskrant.

Willem-Alexander bleef het project verdedigen, maar de discussie zou nu "te veel energie" kosten. De kroonprins laat de villa afwerken en zal de woning daarna verkopen.

Nu in het nieuws