Het weer voor zaterdag 21 november

Zaterdag beleven we een zeer aangename najaarsdag. Voormiddag zijn er brede opklaringen, namiddag komt er geleidelijk meer hoge bewolking opzetten vanaf het westen. Het blijft wel overal droog tot na middernacht. De temperaturen liggen opnieuw extreem hoog met maxima tot 16 of lokaal zelfs 17°C. Dat is ongeveer 10°C boven het langjarig gemiddelde en heeft alles te maken met de van oorsprong warme lucht uit het zuidwesten. De wind doet het voormiddag rustig aan maar zal in de loop van de dag wat in kracht toenemen. In het tweede deel van de nacht gaat het regenen vanuit het westen.

Zondag valt er tijdens de ochtenduren nog wat regen boven Limburg maar deze regen zal in het eerste deel van de voormiddag verdwijnen via het oosten. Daarna krijgen we opnieuw vrij aangenaam weer met afwisselend wolken en opklaringen. De temperatuur moet wel een tikkeltje inleveren. De minima zijn echter nog zeer hoog en liggen rond een graad of 12 en tegen de middag komt daar nog hooguit een graadje bij. Er komt een vrij krachtige wind te staan die 's avonds zelfs aanwakkert tot krachtig.(5 tot 6 Beaufort)

rweytjens_fr

Na zonsondergang komen er vanaf het westen buien opzetten en deze buien kunnen vergezeld zijn van rukwinden.

Maandag belooft een zeer onstuimige herfstdag te worden met felle buien en striemende regenvlagen. De wind zal krachtig tot hard (7Bft) gaan waaien en er zullen bovendien stevige rukwinden voorkomen. De middagtemperatuur schommelt rond 10°C maar naar de avond en zelfs tijdens de avonduren wordt het enkele graden warmer.

Dinsdag neemt de wind even wat gas terug en het zal ook minder nat worden maar we moeten toch nog steeds rekening houden met af en toe wat lichte regen en enkele buien. De maxima zijn ongeveer gelijk aan de minima en komen uit rond 13°C.

Woensdag waait er vooral in de ochtenduren weer een krachtige wind. In de loop van de dag trekt er een regenzone van west naar oost over Limburg. Het wordt nog een graad of 11 warm.

Donderdag blijven de meeste buien eerst ten westen en later ten zuiden van Limburg. Lokaal kan er ook wel een bui boven onze provincie vallen maar zoals de kaarten nu liggen blijft het op de meeste plaatsen droog. Er waait wel nog steeds een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. De temperaturen leveren verder in met minima rond 6°C en maxima tot 8 of 9°C.

Vrijdag komen de minima uit rond 5°C en zouden we dan nog eens normale maxima voor de tijd van het jaar krijgen rond 7°C. Het blijft overwegend droog met een lokale bui, mogelijk vergezeld van onweer. Er waait een matige zuidwestenwind.

Ruben Weytjens

NIET TE MISSEN