Schouppe wil nultolerantie voor jonge dronken chauffeurs

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) wil een alcoholverbod voor jonge autobestuurders invoeren. Wie minder dan twee jaar over een rijbewijs beschikt, mag amper 0,2 promille in zijn bloed hebben. Ook voor motorrijders, vrachtwagen- en buschauffeurs gaat de maatregel gelden.

jlenaerts

Schouppe ziet een totaal verbod niet zitten omdat er dan veel "valse alarmen" zouden voorkomen: "Gewoon al het eten van een likeurpraline, of zelfs een appel, zou er dan toe kunnen leiden dat je positief blaast. Dat zou niet alleen voor administratieve overlast zorgen, we willen ook geen pestmaatregel opleggen." De politicus heeft wel een duidelijke aanbeveling: gewoon niet drinken als je moet rijden.

De staatssecretaris heeft een studie laten uitvoeren die de nultolerantie moet onderbouwen. "We hebben maar één doel voor ogen: de verkeersveiligheid verhogen en het aantal verkeersongevallen bij jonge automobilisten drastisch terugschroeven. De realiteit is dat bij 25 procent van alle ongevallen met verkeersdoden alcohol een rol speelt", aldus Schouppe.

Europese Commissie

België zal niet het eerste Europese land zijn met een alcoholverbod voor jonge automobilisten. Sinds 2001, toen de Europese Commissie de aanbeveling rondstuurde, ligt de grens in Luxemburg, Nederland, Litouwen, Letland en Griekenland op 0,2 promille. In Oostenrijk en Zwitserland mogen jonge autobestuurders 0,1 promille in hun bloed hebben. Duitsland hanteert een absolute nulgrens.

Alarm

Op termijn zal dezelfde 0,2 promille ook gelden voor motorrijders en truck- en buschauffeurs, maar het is nog niet duidelijk wanneer. Ook voor de politieagenten zal het een aanpassing worden. Zo zullen de alcoholtesters aangepast moeten worden, want die slaan nu enkel alarm bij 0,5 promille.

MEER OVER Etienne Schouppe

Nu in het nieuws