Het weer voor zaterdag 21 november

Zaterdag beleven we een zeer aangename najaarsdag. Voormiddag zijn er brede opklaringen, namiddag komt er geleidelijk meer hoge bewolking opzetten vanaf het westen. Het blijft wel overal droog tot na middernacht. De temperaturen liggen opnieuw extreem hoog met maxima tot 16 of lokaal zelfs 17°C. Dat is ongeveer 10°C boven het langjarig gemiddelde en heeft alles te maken met de van oorsprong warme lucht uit het zuidwesten. De wind doet het voormiddag rustig aan maar zal in de loop van de dag wat in kracht toenemen. In het tweede deel van de nacht gaat het regenen vanuit het westen.

Zondag valt er tijdens de ochtenduren nog wat regen boven Limburg maar deze regen zal in het eerste deel van de voormiddag verdwijnen via het oosten. Daarna krijgen we opnieuw vrij aangenaam weer met afwisselend wolken en opklaringen. De temperatuur moet wel een tikkeltje inleveren. De minima zijn echter nog zeer hoog en liggen rond een graad of 12 en tegen de middag komt daar nog hooguit een graadje bij. Er komt een vrij krachtige wind te staan die 's avonds zelfs aanwakkert tot krachtig.(5 tot 6 Beaufort)

rweytjens_fr

Na zonsondergang komen er vanaf het westen buien opzetten en deze buien kunnen vergezeld zijn van rukwinden.

Maandag belooft een zeer onstuimige herfstdag te worden met felle buien en striemende regenvlagen. De wind zal krachtig gaan waaien en er zullen bovendien stevige rukwinden voorkomen. Er is dan tevens kans op onweer. Aan de zachte temperaturen met maxima tot 11°C zullen we dus niet veel hebben...

Dinsdag neemt de wind wat gas terug en het zal ook minder nat worden maar we moeten toch nog steeds rekening houden met af en toe wat lichte regen of motregen. Er stroomt dan weer wat zachtere lucht naar ons toe waardoor de temperaturen opnieuw kunnen oplopen tot 12 of 13°C.

Van winterweer is er in de verste verte nog geen spoor te bekennen. November 2009 zal zeer hoog eindigen in de statistieken van de warmste maanden die ooit zijn waargenomen.

Ruben Weytjens

NIET TE MISSEN