Dader vrijgelaten? Gerecht verwittigt u

Vanaf 1 januari worden alle Antwerpse slachtoffers ingelicht als de dader van hun misdrijf vrijkomt. Dat zegt de nieuwe Antwerpse procureur Herman Dams, hoofd van het Openbaar Ministerie. Het proefproject is een primeur voor ons land.

jlenaerts

De Antwerpse procureur laat alle slachtoffers van alle soorten misdrijven weten wanneer de daders worden vrijgelaten. Dat geldt zowel voor de vrijlating van verdachten die in Antwerpen door de politie zijn opgepakt en worden voorgeleid bij de procureur of de onderzoeksrechter, als voor veroordeelden en mensen in voorlopige hechtenis die losgelaten worden.

“We gaan aan alle slachtoffers van criminele feiten vragen of ze ingelicht willen worden over de vrijlating van de dader”, zegt procureur Dams. “Ze moeten een veilig telefoonnummer opgeven dat niet in het dossier komt. Op dat nummer kunnen ze worden gebeld als de dader vrijkomt. Overdag moet de dienst Slachtofferonthaal van het gerecht de mensen op de hoogte brengen. Buiten de kantooruren is het een klus voor de politiediensten.”

Er is een volledig geautomatiseerd programma uitgewerkt om dit mogelijk te maken.

Lees ook: Procureur Dams licht slachtoffers in

JDW

MEER OVER Herman Dams

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio