1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Herman Van Rompuy wordt Europees president

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) gaat op 1 januari 2010 aan de slag als de allereerste Europese president. Samen met de voorzitters van de meerderheidspartijen ging hij vrijdagochtend op audiëntie bij de koning.

ikerremans

"Het valt me moeilijk om de Belgische politiek te verlaten, maar ik neem het Europees presidentschap aan", aldus Van Rompuy. "Ik beschouw het als een erkenning voor België als stichtend lid van de Europese Unie." Lees de volledige aanvaardingstoespraak (pdf).

Het Zweedse EU-voorzitterschap droeg Van Rompuy donderdagavond voor als kandidaat voor het vaste voorzitterschap van de Europese Raad. Voor de post van Hoge Vertegenwoordiger werd de Britse Catherine Ashton voorgedragen. De 27 lidstaten van de Europese Unie hebben de twee kandidaten goedgekeurd.

Lees hier: 'Met Van Rompuy gaan we niet in affronten vallen'

Lees ook het standpunt: De carrière van Herman Van Rompuy

Geen steun voor Blair

Vlak voor de top zaten zes socialistische premiers eerst samen en raakten ze het eens over de post van Buitenlandse Zaken. De keuze viel op Catherine Ashton, momenteel Europees commissaris voor Handel, als minister van Buitenlandse Zaken (Hoge Vertegenwoordiger). Die beslissing bracht de benoeming van Van Rompuy in een stroomversnelling.

Hoewel de Britse premier Gordon Brown had aangegeven dat hij zijn voorganger Tony Blair door dik en dun zou steunen als kandidaat voor het presidentschap, heeft hij uiteindelijk toch voor Ashton gekozen.

Leterme?

Nu Van Rompuy overstapt naar het Europese niveau moet hij vervangen worden als premier. De naam van ex-premier Yves Leterme (CD&V) klinkt nu het luidst. Leterme moet dan op zijn beurt vervangen worden op de post van Buitenlandse Zaken.

Lees meer

Trouwe vazal van Eurocratie heeft het gehaald "Herman wilde als kind al president worden" "Hij krijgt vanaf nu ook bodyguard ter beschikking" Wereldleiders reageren: "Van Rompuy beste keuze" Terugkeer Leterme naar Wetstraat 16 onvermijdelijk Van Rompuy en voorzitters meerderheidspartijen op audiëntie bij koning Feliciteer Herman Van Rompuy met een haiku! Lees de leukste haiku's!