Van Rompuy president?

Vanavond is mogelijk duidelijk of Herman Van Rompuy al dan niet de eerste Europese president wordt. Hij is de topfavoriet, maar de Britten doen moeilijk. Wordt hij het, dan is het uitkijken naar de gevolgen voor de federale regering.

kscherpenberg

Is Herman Van Rompuy de eerste Europese president, dan moet er een nieuwe premier komen. Bij de CD&V is men desnoods bereid een Franstalige premier te aanvaarden in ruil voor een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde. Maar dit ligt niet voor de hand, de Franstaligen zijn verdeeld.

Vervotte

De CD&V zal dus de premier moeten leveren en dat wordt dan opnieuw Yves Leterme. Gevolg is dat Yves Leterme op zijn beurt opgevolgd moet worden als minister van Buitenlandse Zaken. Hier doen twee scenario’s de ronde. Het eerste scenario is dat Steven Vanackere minister van Buitenlandse Zaken wordt en op zijn beurt wordt opgevolgd door Inge Vervotte als minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven.

Vanackere blijft wel vice-premier. In het tweede scenario wordt Charles Michel minister van Buitenlandse Zaken en wordt hij op Ontwikkelingssamenwerking opgevolgd door opnieuw Inge Vervotte.

ED

Bekijk de reportage van vtm:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER