IJskap op Groenland smelt sneller dan ooit

IJskap op Groenland smelt sneller dan ooit

IJskap op Groenland smelt sneller dan ooit

Print
Het ijs op Groenland smelt sneller dan ooit. Dat blijkt niet alleen uit berekeningen door een gesofisticeerd computermodel maar wordt ook bevestigd door satellietbeelden. De studie werd zopas gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.

Groenland, het eiland ten noordoosten van Canada, is voor 80 procent met ijs bedekt. De Groenlandse ijskap bevat voldoende water om de zeespiegel wereldwijd met 7 meter te doen stijgen. Nog nooit smolt de ijskap daar zo snel als vandaag, zeggen de wetenschappers. Ze stelden dat vast aan de hand van twee meetsystemen die onafhankelijk van elkaar werkten. Daardoor hebben ze veel vertrouwen in de juistheid van de cijfers.

In de periode 2006-2008 verloor Groenland 273 Gt per jaar, waarbij 1 Gt voor de massa van 1 kubieke kilometer water staat. Het gesmolten ijs doet de zeespiegel 0,75 millimeter per jaar stijgen. De laatste tien jaar heeft Groenland al 1.500 Gt van zijn ijskap verloren, goed voor een jaarlijkse zeespiegelstijging van gemiddeld 0,5 millimeter.

Steeds sneller

“Uit deze resultaten blijkt duidelijk dat het massaverlies in Groenland aan het versnellen is sinds het eind van de jaren negentig en de onderliggende oorzaken suggereren dat de trend wellicht aanhoudt in de nabije toekomst”, zegt professor Jonathan Bamber van de Universiteit van Bristol, auteur van het rapport.

Volgens de meeste experts is de klimaatwijziging de belangrijkste oorzaak.

RP (IPS)

.

Nu in het nieuws